Saturday, March 24, 2012

Koostisosad vol.2

Niisiis - veel koostisosi, mida võiks vältida:

PEG - POLYETHYLENE GLYCOL , eesti keeles polüetüleen glükool. Kasutatakse nii kosmeetika- kui toidutööstuses ja meditsiinis. Tegelikult  igal pool., sest taas - seda on odav toota.  Kosmeetikas kasutatakse seda emulgaatorina, lahustina, niisutajana ja pehmendajana. Ravimistööstuses ja meditsiinis näiteks lahtistina.
Põhimõtteliselt - tegelikult see seob vett ja häirib nii naha niiskustasakaalu ning võib ärritada nahka + see imendub häirivalt sügavale.
Jutud selle kohta on väga vastuolulised.  Mõned väidavad, et PEG võib suurendada vähiriski, teised, et see on ei ole nahale mürgine, aga et seda ei tohi kasutada kahjustatud nahal (haavad, sinikad, akne-nahk, päikesepõletus jne).
Tähendab, olenevalt tootmisviisist võib PEG sisaldada mingi osa etüleenoksiidi, mida siis vähki uurivad organisatsioonid peavad kantserogeeniks ja närvisüsteemi häirijaks.
Tavaliselt on pakendil märgitud lühendina PEG (ja lisatud mõni number, mis näitab molekulmassi) .
Toidupakenditel märgiitakse tähisega E1521
Ühesõnaga, minu ja ka paljude teadlaste arvates oleks parem polüetüleen glükooli ühendeid vältida!

Veel üks lahe fakt, PEG-d kasutatakse ka kaua vee all olnud asjade konserveerimiseks. Näiteks sõjalaev Vasa Stockholmis :)

DIMETHICONE -on üks paljudest ühenditest, mis põhineb silikoonil - lihtsamalt silikoonõli. Seda kasutatakse palju juukse- ja nahahooldustoodetest, mis teeb toote sametiselt pehmeks ja juuksed siledaks ja kreemi kergesti pealekantavaks..teate küll. Ent  see toimib põhimõtteliselt nagu mineraalõli (vt. Koostisosad vol.1) - kuna silikoonide molekulid on liiga suured, et nahka imenduda, jääb see nahapinnale ja moodustab barjääri. See barjäär mitte ainult ei kaitse vaid ei lase välja ka rasu ja jääkaineid - ei lase nahal hingata.  Võib ummistada poore ja ärritada nahka.
Kasutatakse ka palju nö. vananemisvastastes kreemides ja vedelates jumestuskreemides, kuna täidavad kortsukesed ja muudavad näo seeläbi visuaalselt siledamaks. See EI OLE vananemisvastase toimega.
Ja samuri sisaldub väga palju veekindlates kreemides ja meigitoodetes (muide, lahustid, mida kasutatakse veekindla meigi eemaldusvahendites ei ole ka just pai teie nahale) .

Dimetikooni kasutatakse ka peatäide vastu - pidavat lämmatama :)   Aaa, ja beebidele antakse ka gaasivalude vastu !!?!!??!  Ma õpin iga päev midagi uut! :S

Silikoonide kohta on ka vastuolulisi väiteid. Minu arvamus on, et pigem vältida, sest on nii palju muid aineid (näiteks taimsed õlid), mis teevad selle töö ära + on kasulikud sinu nahale ja juustele!
Et silikoone ära tunda pakendilt, jälgige nimetuste lõppe, kui näete "-methicone" või -"cone" lõppe, siis on tegemist silikoonidega.
Kusjuures ma ei teagi kas minu šampoon sisaldab silikooni...seda on õudselt raske peale kanda ja teeb juuksed karedaks (aga mulle meeldib see kangesti)..siis vist mitte? :)   ma uurin kodus kohe järgi :)

Praeguseks vist kõik..ära väsitas :)

No comments:

Post a Comment