Sunday, March 4, 2012

Pakendi info

Esiteks tahaksin öelda, et ma ei ürita kritiseerida kellegi toodangut. Ei ütle ühelegi inimesele, et ei! - see kreem on paha, seda ei tohi sa kasutada! Keskendun pigem isiklikule eelistusele ja oma teadmistele kosmeetika valdkonnas. Ka propageerin tooteid ja firmasid, kes minu arust on õigel teel, sest kiita tuleb alati, kui selleks on põhjust! :)

Niisiis:

Igal tootel on pakendi peal kirjas, mida see sisaldab. Enamusele ei ütle need nimetused midagi, seega on väga lihtne osta kosmeetikat, mis sisaldab lisaks aktiivainetele ka hulgaliselt muud jama (ma ei leia paremat sõna), mis pigem kahju kui kasu toovad. Ja mingi hetk leiad, et oh üllatust! - sul on allergia ja sul ei ole õrna aimugi millest see tekkis!
Kosmeetikatööstuse areng on olnud meeletu. Väga lühikese ajaga on õpitud kasutama kõiksugu lisaaineid, mis teevad tootmise odavamaks, toote stabiilsemaks, kauem säilivaks, paremini lõhnavaks, igatepidi atraktiivsemaks  jne jne..Kuid mis kõige kurvem - paljusid nö. abiaineid ei ole piisavalt kaua testitudki.
Kohati tundub nagu oleks tegu ravimitööstusega - vahet pole, mis see inimesega teeb - peaasi, et raha sisse tuleb!
Õnneks on olukord muutumas. Järjest enam osutatakse tähepanu kvaliteetsele toorainele. Üha rohkem selgub sünteetiliste lisaainete kahjulikkus. Sõnad "öko" ja "looduslik" leiavad enam kasutust. Inimesed on veidi rohkem teadlikud sellest, mis nad sisse söövad ja peale määrivad ja kuidas see mõjub.
Nii üritaksin minagi sellest teavitustööst osa võtta :

Koostisosad on alati märgitud kogusena kahanevas järjekorras (esimest ainet kõige rohkem ja viimast kõige vähem). Seda teades, saab ka vaadata, kui palju on aktiivaineid tootes. À la kui potsiku peal on näiteks suurelt kirjas "Kummeli kreem" ja koostisosade nimistus on see kummel märgitud eelviimaseks, siis võid päris kindel olla, et sellest kummelist on nö ainult mälestus alles jäänud. Samas kui kohe eesotsas vee järel on mineraalõli, siis ma soovitaks kreemi pigem ostmata jätta.
Nii on lihtne uurida, kas kreemist saab kasu või kahju.
Ja ma soovitaks alati vaadata tootja poolt trükitud teksti, mitte maaletooja/turustaja poolt lisatud infot. Viimased võivad mugavalt jätta tõlkimata enamus koostisosi...tavaliselt just need kahjulikumad.
Abiks võivad olla ka erinevad logod pakendil, näiteks Ecocert, Cosmebio, Nordic Ecolabel  (mis on kõik ainult positiivsed) jms. Nendel kõigil on erinevad kriteeriumid. Ja nendest räägin ka mingi aeg pikemalt.
Tooraine on pakendile tavaliselt kirjutatud Euroopa Liidu poolt tunnustatud INCI nimetusega, mis on inglise või ladina keeles. Paljud ei valda kumbagi keelt, seega üritan jõudumööda lahti seletada minu tähelepanu pälvinud koostisosad ja mida üks või teine nimetus enda taga peidab.


Mina tänan.

No comments:

Post a Comment