Friday, January 25, 2013

Hüaluroonhape

HYALURONIC ACID või hyaluronan või sodium hyaluronate ehk eesti keeles hüaluroonhape on mükopolüsahhariid, mis esineb inimese organismis. Kosmeetikuna keskendun ma selle sisaldusele pärisnaha ehk dermise rahuvaheaines. Et asja natuke lahti seletada:

*  Dermis on inimese nö. pärisnahk.  Tähendab,  nahal on kaks kihti - marrasnahk ehk epidermis ja pärisnahk ehk dermis. Dermises asuvad rakud, rakuvaheaine, sidekoelised kiud ja vere- ja lümfisooned, higinäärmed, rasunäärmed ning karvatuped. Ühesõnaga - kõik mis tähtis. Kunagi räägin ehk pikemalt nahast.
* rakuvaheaine on selline kolloidne vesilahus, mille põhilisteks koostisosadeks on mükopolüsahhariidid, glükoproteiinid, vesi ja mineraalained. Selle ülesandeks on rakkude varustamine toitainetega ja jääkainete ära transportimine.

Niisiis...hüaluroonhape on selle rakuvaheaine üks koostisosa, isegi väga suur koostisosa, see moodustab umbes 30% rakuvaheainest. Hüaluroonhape seob rakkude vahel olles vett ja moodustab paksu geeli, mis liidab rakud ühtseks koeks. Kusjuures veesidumisvõime on excellent! - 1g seob 300g vett :) See geel takistab ka kehavõõraste ainete levimist nahas. Samuti stimuleerib hüaluroonhape kollageeni moodustumist, lisab nahale elastsust. ja taastab UV-kiirguse poolt kahjustatud nahka.

Hüaluroonhape on väga hinnatud koostisosa nn. vananemisvastastes toodetes.Näiteks salongis kasutan ma suurepärast L´Atelier des Delices looduslikku kosmeetikasarja, mille vananevale nahale mõeldud tooted sisaldavad hüaluroonhapet. Kuna vananedes muutub nahk palju kuivemaks, siis on hüaluroonhape vajalik just oma niisutavate omaduste poolest. Nahk muutub elastsemaks ja näeb välja värskem ja isegi noorem :) . Ma võiks veel väita, et kuna hüaluroonhape osaleb kollageeni moodustumisel ja kuna kollageen tagab naha elastsuse, siis hüaluroonhappe sisaldusega kreemi peale määrimine aitab kaasa kollageeni tekkimisele. Aga ma ei saa . Tähendab, ainult kreemist siin vast ei piisa. Võibolla toidulisandina.
Kehaväliselt saadakse seda uskumatut looduslikku niisutajat bakteritest või... kukeharjast.

 Ka kasutatakse hüaluroonhapet tänapäeval täitesüstides. Jah, botox on eilne päev juba. Kuigi ka see on vägagi käibel veel.
Hüaluroonhape täitesüstidena...on vist nendest kõigist kõige...asjalikum ? Ma ei tahaks täitesüstide koha pealt üldse sõna võtta, sest ma ei ole kuigi suur pooldaja hetkel. Võibolla kunagi see muutub.Võibolla on asi selles, et mul on selline kergemoeline süstalde foobia. Aga praegu on nii, et ma ei saa aru, miks inimesed nii ebakindlad on, et nad on nõus endale aineid sisse süstima. Vananemine peaks olema loomulik protsess, miks inimestele see nii negatiivne tundub?  Aga ma mõistan ka, et see on praegu suhteliselt tavaline ja muutub iga päevaga veel tavalisemaks. Seega, teie nägu on teie oma, teie otsus, ma lihtsalt palun, et kui tõesti suur tahtmine on, siis valige väga hea, kui mitte suurepärane spetsialist. Ja tahaks manitseda, et rahast ei ütle keegi ära. Te olete kõik näinud õõvastavaid fotosid pundunud näoga "kaunitaridest" - nad ei ole neid ise teinud :)
Ja noorematele - austage oma keha. Proovige mõelda üks samm ette, et vajadusel teha otsuseid, mis on kasulikud just tulevikus. Sinna alla käib liikumine, toitumine, keha ja meele eest hoolitsemine. Kui te tahate tunda ennast hästi 50 aastaselt ja olla jalustrabavad, siis te peaksite mõtlema sellele PRAEGU!

Ma teadsin kohe, et see on raske teema. See on...hetkega arenev teema. See tähendab, et hüalüroonhape on väga väga aktuaalne praegu väga paljudes valdkondades ka peale kosmeetika. Asi areneb nii kiiresti, et oi-oi. Ja see on väga põnev teema. Aga ka väga mahukas. Ma loodan, et selline lihtsam seletus oli arusaadav kõigile.
Ja siinkohal tahan tänada oma kunagisi õppejõude Leelo Simiskeri ja Kaire Bachmanni. Teie konspektidest on siiamaani abi :)