Friday, July 13, 2012

Sheavõi ; Aprikoosikiviõli

Nagu lubatud, räägiksin nüüd millestki heast!
Tõeliselt mõnusad ained, mida oma kosmeetika seest leida on sheavõi ja aprikoosikiviõli.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) - ehk sheavõi ehk karitevõi. Saadakse seda võiseemnikupähklitest (karite pähklid), mis kasvavad Kesk- ja Lääne-Aafrikas, kus on sheavõid kasutatud juba tuhandeid aastaid. Sisaldab palju rasvhappeid ja on seetõttu suurepärane naha niisutaja. Niisutades nahka, mõjub hästi kortsukestele ja aitab kaasa rakkude uuenemisele. Aitab parandada päikesepõletust, mõjub hästi dermatiidile, psoriaasile, armidele, rasedusarmidele, kõõmale jne.  Sisaldab A ja E vitamiini ning sellel on täheldatud nii antimikroobseid kui ka põletikuvastaseid omadusi.
Olenevalt tootmisviisist on sheavõid väga erineva kvaliteedi-tasemega. Seega soovitan hoolikalt valida. Usun, et orgaanilises kosmeetikas kasutatavas sheavõis võib täiesti kindel olla.
Sheavõid võid otsida rammusatest, kuivale nahale mõeldud kreemide seest, samuti vananemisvastastest toodest ja ka huulepalsamitest/hügieenilistest huulepulkadest (kuidas kellelegi meeldib nimetada) . Näiteks Couleur Carameli huulepalsamis on nii sheavõid kui ka allmainitud aprikoosikiviõli...ja see teeb huuled hästi pehmeks :)
Ja ei tasu unustada - mida eespool see koostisosade nimistus on, seda rohkem seda on ja seda parem niisutaja toode on!
Karitevõi on siis üks nendest ainetest, mida ma soovitan mineraalõli asemel toodetes otsida.

Sheavõid kasutatakse ka nahktoodete ja puidu hooldamiseks.  Ning Aafrikas ka toidu valmistamisel.

*Sheavõiga peaksid ettevaatlikud olema inimesed, kellel on pähkli- või lateksiallergia.

Prunus Armeniaca (Apricot Kernel Oil)- aprikoosikiviõli, mida pressitakse aprikoosituumast. Nn. maagiline õli! Sisaldab rikkalikult A, B ja E vitamiini ja vajalikke rasvhappeid. On kerge tekstuuriga ja ei jäta nahka õliseks. Pehmendab, niisutab, toidab ja elustab nahka. Silub kortsukesi.Üleüldiselt parandab jume :)
 Ja nagu ikka, peab olema kindel kvaliteedis, seega hoolikalt valida :)  (See on nagu...extra virgin oliiviõli valimine toidupoes...nad kõik on ühe nimega...aga kvaliteet on väga erinev)
Aprikoosiõli on ka väga hea baasõli massaažiks ja eeterlike õlidega segamiseks.
Couleur Caramelil on üks ninasõõrmeid kõditav sädelev keha- ja juukseõli, milles on aprikoosikiviõli ja makadaamia pähkli õli...mmmmm :)


Ärge unustage niisutada oma päikesest pruunistunud kehasid...või siis ka ilma päevituseta kehasid...kuna selle aasta suvi on nagu ta on :)   ja PALUN kasutage päikesekaitsekreeme, kui te päikest peaks nägema!
hoidke meeled rõõmsad!